İstanbul Doğa Sporları Farkındalık Yaratmayı Amaç Ediniyor

İstanbul Doğa Spor Kulübü Başkanı Süleyman Şahin ile hem kulübün etkinliklerini hem de mevcut durumu değerlendirdik.

GELECEK NESİLLERE YAŞANABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMAK

İstanbul Doğa Spor Kulübü’nü okuyucularımıza tanıtır mısınız?

İstanbul Doğa, 22 doğa gönüllüsü tarafından kasım 2017 yılında kurulmuştur.  Derneğin genel amacı gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmaya katkı sağlamaktır.  Güçlü ilkeleri ve gönüllüleri sayesinde kısa zamanda çok sevildi. Bugün 850 resmi dernek üyesi 9.500 web üyesine sahiptir. İlkelerimizi şu başlıklar altında toplayabiliriz: Şeffaflık (Gönüllülük, her türlü faaliyetler ve işlemler her üyenin gözetimine açıktır, tüm faaliyetler gönüllülük ilkesi ile yürütülür) Ayrımcılık yapılamaz (Cinsiyet ayrımcılığı yapılamaz. din ve mezhep ayrımcılığı yapılamaz. Etnik köken ayrımcılığı yapılamaz), her türlü ideolojik fikirlerden uzaktır, İstanbul doğa bir doğa ve çevre kulübüdür ve kamu yararına faaliyetler yapmayı hedefler, kar amacı gütmez, etkinliklerimiz arasında hayvan avcılığını içeren faaliyetler bulunamaz, etkinliklerimiz arasında atıcılık, okçuluk, havalı ya da ateşli silahlar içeren, savunma ya da saldırı sporlarını içeren faaliyetler bulunamaz, tüm faaliyetlerini insan, doğa ve çevre çerçevesi içinde yürütür.

Vizyon ve misyonunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Misyonumuz, doğa sporları ve aktiviteleri düzenleyerek, çevre ve doğa hakkında toplumda farkındalık yaratmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaya katkıda bulunmak ve kamu yararına faaliyet gösteren dernekler statüsüne ulaşmaktır. Vizyonumuz ise, ilkelerine bağlı, yenilikçi, akılcı ve tamamen gönüllülük esaslı ve sorumlu yaklaşımımızla Türkiye’nin en saygın spor kulübü olmaktır. Derneğimiz çalışmaları bu misyon ve vizyonuyla hızla devam etmektedir.

940 ETKİNLİĞE İMZA ATTIK

Üyelerinize hangi konularda hizmet veriyorsunuz? Dernek olarak yaptığınız faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?

İstanbul doğa dağcılık ve oryantiring olmak üzere iki spor branşında tescilli spor kulübüdür. Bisiklet branşının tescili konusunda çalışmalar devam etmektedir. İstanbul doğa Türkiye dağcılık federasyonu, Türkiye Oryantiring federasyonu, Ulusal Kamp Karavan Federasyonu ve Uluslararası Kamp Karavan federasyonu üyesidir. Dernek çatısı altındaki dağcılık, trekking, oryantiring, kamp- karavan ve bisiklet kulüplerinde toplamda 30 gönüllü arkadaşımız görev almaktadır. Bu kulüpler kuruluşundan bu yana toplamda 940 etkinlik organize etmiştir. Bunlar konaklamalı ve günübirlik olmak üzere trekking, hiking, yüksek irtifa dağcılık, dağcılık eğitimi, oryantirink antrenmanları ve müsabakaları, seminerler, söyleşiler, tiyatro etkinlikleri yemekler, kamplar ve karavan etkinlikleridir.

GÖNLÜMÜZ RAHAT, SORUMLULUKLARIMIZ AĞIR

İstanbul Doğa Spor Kulübü olarak doğa sporlarını nasıl değerlendiriyorsunuz, sektörün sorunları nelerdir, doğa sporları kültürü ülkemizde yeterince gelişkin mi, bu seviyeyi daha fazla yukarıya çıkarmanın yolları nelerdir? Dernek olarak sizin bu konudaki çalışmalarınız, önerileriniz nelerdir?

Ülkemizde doğa sporlarına tüm dünyada olduğu gibi gün geçtikçe ilgi büyüyor. Doğa sporlarının diğer spor branşlarına göre riski en yüksektir. Mutlaka güvenlik önlemleri alınarak uzman ve eğitimli bir sorumlu gözetiminde emniyet tedbirleri alınarak yapılmalıdır. Yalnızca dağcılık ve doğa yürüyüşleri faaliyetleri kapsamında son 5 yılda toplam 127 olay meydana gelmiş, bu olaylardan 11 kişi hayatını kaybetmiştir.

BAŞLANILAN NOKTAYA SAPASAĞLAM GELMEK

Diğer spor branşlarında başarı iki takımın birbirine üstünlüğü ile ölçülürken dağcılık branşında başarı ‘Başlanılan noktaya sapasağlam gelmek’tir. İstanbul Doğa’nın kuruluş gerekçelerinin biri de doğa sporlarını güvenle yapmaktır. Doğa sporları bir süre sonra bizler için yaşam tarzı haline gelmişti. Sabah spor yapmak için sevdiklerimizle vedalaştığımızda akşama eve sağlam dönebilmemiz konusunda ufak da olsa endişelerimiz vardı.  Branşımızdaki doğa sporlarını üyelerimizin güvenle yapabilmesi için çok çalıştık. İlgili federasyonlardan bir sporcumuza antrenörlük, 22 sporcumuza liderlik ve yine federasyonlardan onlarca sporcumuza eğitimler sağladık. Etkinlik sorumlularımız ilk yardım kursları sağladık ve ilkyardım malzemeleri, teknik malzemeler ve iletişim cihazları ile donattık. Şimdi gönlümüz rahat. Sorumluluklarımız ağır. Yaşanacak bir olumsuzluğa ihmal değil kaza demek istiyoruz.

HAKSIZ KAZANÇ VE RANT

Sektörün sorunları ise ülkemizin en büyük sorunlarından birisi; haksız kazanç ve rant. İnsanların doğa sporlarına ilgisi artıkça eğitimsiz ya da yetkisiz kişilerin sosyal medya grupları kurarak insanları doğaya çıkartıp gelir elde etmek uğruna insanları riske atmaktır.

COVİD YÖNERGESİNE UYGUN OLARAK ETKİNLİKLERİMİZE BAŞLADIK

Pandemi sürecinde dernek çalışmalarınız nasıl etkilendi?

Pandemi sürecinde 1 hazirana kadar etkinlik düzenlemedik. 1 haziranda dağcılık federasyonumuzun yayınladığı covid yönergesine uygun olarak etkinliklerimize başladık. Covid yönergesindeki kurallar kısaca: Araçlara binilirken ateş ölçümü yapılacak. 37 derece üstü ateşi olanlar araca alınmayacak. Öksürük yada benzer soğuk algınlığı sendromu olanlar etkinliklere katılamayacak. Araçlarda  kapasitenin %50’si kadar  yolcu olacak. Araçlarda kesinlikle maske takılacak ve tek oturulacak. Yürüyüşde ve  molalarda sosyal mesafe kuralını uyguluyoruz 1.5 mt. Molalarda  buf ya da maske ile ağız kapatmak zorunludur. Yürüyüşlerde yemek yada malzeme paylaşımı olmayacak.

KAMU YARARINA FAALİYET GÖSTEREN DERNEKLER STATÜSÜNE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Hedefleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz, bunun için yolumuz çok, yolumuz uzun. Kamu yararına faaliyetler gösteren dernekler statüsüne ulaşmaya çalışıyoruz. İstanbul Doğa olarak ilkelerimizle, vizyonumuzla, misyonumuzla önemli işlere imza atıyoruz. Tüm okurlarınızın dikkatini İstanbul Doğanın Kamp ilkelerine çekmek istiyoruz. Kamp ilkelerimiz: Doğanın Koruyucusuyuz: Ağaçlara, bitki örtüsüne, çevreye asla zarar vermeyiz. Çöpleri Doğada Bırakmayız: Yanımızda getirdiğimiz her şeyi geri götürürüz. Kamp alanını bulduğumuzdan daha da temiz bırakırız. Huzuru Koruruz: Yüksek ses ve çevreyi rahatsız edici davranışlardan kaçınırız. Ateşin Zararlarını Biliriz: Kamp demek ateş demek değildir biliriz. Gerekli ise ateş yakmanın yasak olmadığı yerlerde, ihtiyacımız kadar büyüklükte ateş yakarız. Ağaçlara, ağaç köklerine, çalılara yakın yerlerde ve sık orman içinde kesinlikle ateş yakmayız. Güvende Oluruz: Kampımızı çığ, heyelan, sarp kayalık, uçurum bölgesinden ve dere / akarsu yatağından uzak yere kurarız. Doğal ve Yaban Hayatına saygılıyız: Doğada ev sahibi değil misafir olduğumuzu biliriz. Doğal ve Yaban hayatına zarar vermeyiz.

ÖZEL HABER

Ahmet Doğan-CAMP&CARAVAN

Diğer Makaleler

İlginizi Çekebilir